Krówki milanówek są polskimi cukierkami kajmakowymi z ciągliwym środkiem. Są to słodycze, które od razu kojarzą nam się z naszym pięknym krajem. Swoją nazwę zawdzięczają pierwotnemu pakowaniu je w papier z rysunkiem krowy. Pierwsza fabryka krówek funkcjonuje do dnia dzisiejszego i to właśnie ona zapoczątkowała w roku 1921 tradycję wyrabiania tych cukierków. Na terenie całej Polski istnieje obecnie kilkanaście miejsc, w których krówki milanówek wytwarzane są na skalę przemysłową.
Skład i sposób wyrabiania krówki milanówek
Krówki milanówek wytwarzane są z mleka, masła i cukru, które następnie są mieszane w dużej kadzi. Gdy odczekamy kilka godzin, możemy gotową masę wylać na stół i poczekać aż ostygnie. Po kilku dniach masa jest gotowa do pocięcia i zapakowania w papier. Świeże krówki są ciągnące w całości, natomiast z upływem czasu poprzez krystalizację cukru krówka zaczyna kruszeć. Krówki milanówek mogą być wytwarzane przy użyciu specjalnych maszyn, ale również i ręcznie.
Specjalne krówki
Obecnie coraz częściej spotyka się krówki milanówek ze specjalnie zaprojektowanymi papierkami na daną okazję. Dzieje się tak, ponieważ coraz więcej producentów krówek oferuje swoim klientom opcję zamówienia słodyczy na specjalne święto bądź dzień. Możemy więc zamówić krówki milanówek na okazje typu ślub, chrzciny, urodziny, rocznica, walentynki, impreza firmowa itp. Wyjątkowość tych krówek polega na tym, że możemy samodzielnie zaprojektować nasz papierek. Krówki milanówek zamawiane na ważne uroczystości cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością i powodują niemały zachwyt u gości.
Dowiedz się więcej na https://www.slodyczezpomyslem.pl/produkt/krowka-z-milanowka-2/