Pieczywo pita ma długą tradycję. Od wielu lat jest wykorzystywana w różnego rodzaju daniach. Swoją popularność zawdzięcza łatwości wykonania. Nie tylko potrzeba do niej niewielu składników, ale również jest bardzo smaczna i szybko się ją przyrządza.
Obecnie najczęściej stosuje się ją jako pita na kebab. Ten cieszy się obecnie ogromną popularnością w Polsce. Zaliczany, jako fast food jest wyborem wielu ludzi, którzy chcą zjeść coś szybkiego, smacznego i sycącego. Pieczywo pita serwuje się również do sałatek i sosów. Pieczywo pita można też wypełniać farszem np. wołowym.
Pita tradycyjna a nowoczesna
Tradycyjne pieczywo pita różni się od obecnie serwowanych wypieków. W tradycyjnej formie pieczywo pita kieszonka do której wkładało się mięso i warzywa powstawała naturalnie w trakcie pieczenia. W obecnej formie, składniki są zawijane w pitę. Dodatkowo, chleb pita sklep oferowany w sklepach jest w dużo cieńszej formie, aby można było łatwiej zawinąć farsz, a sam kebab nie rozpadł się. Jedną z tradycyjnych form pity jest emek. Jest to Turecki chlebek, który serwuje się z mięsem i sałatkami.
Pieczywo pita- dostępność
Pita na kebaba jest dostępna w wielu sklepach. Jeżeli zależy nam na jakości wykonanego produktu należy mieć świadomość tego, gdzie najlepiej kupować produkty. Istnieje wiele sklepów, które sprzedają obecnie pity i nie są to produkty najwyższej jakości. Wymarzoną sytuacja byłoby pieczenie swojej własnej pity, niestety w przypadku potraw, które produkowane są masowo jest to niemożliwe. Zobacz https://ekmek.pl/