Borówka amerykańska – letnia ulubienica

 

Borówka czy jagoda?

Niebieska lub fioletowa, mała, pyszna… Małopolanie, Wielkopolanie czy Pomorzanie nazwą ją jagodą, reszta Polski – borówką.  Bez względu na regionalizmy, odmian owoców jagodowych jest wiele. A tak, owoce jagodowe to rodzina, a jedną z odmian roślin jagodowych jest borówka amerykańska. Ceniona za smak i korzyści dla zdrowia, jest ostatnimi czasy królową polskich upraw. Borówka amerykańska to roślina wieloletnia, wymaga odpowiednich warunków i pielęgnacji. Skąd pochodzi? Oczywiście, z Ameryki Północnej.

borowka amerykanska

Sadzonki borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska pojawia się w lipcu, a zbiory trwają do pierwszych przymrozków. Wczesne odmiany: sadzonka Patriot z dużymi owocami, odporna na mróz oraz Sierra, której krzewy osiągają nawet 2 metry wysokości, a owoce są duże i spłaszczone. Sadzonka Bluecrop pojawia się w połowie lipca, jest odporna zarówno na suszę i mróz, co sprzyja dobrej uprawie oraz sadzonka Bluegold – są to bardzo plenne odmiany borówki amerykańskiej o dużych owocach, silnie aromatycznych. Brigitta – późna odmiana; owoce o kulistym kształcie i średniej wielkości, które dobrze się przechowują.

borowka amerykanska

Mała borówka – zdrowotna bomba!

Owoce borówki amerykańskiej są bogate w witaminy C, A, D, E. Doskonałe we wspomaganiu układu odpornościowego, pokarmowego, krążeniowego. Borówki nie mają w sobie tłuszczów ani cholesterolu. Mogą być bez obaw i skrępowania spożywane przez diabetyków, osoby starsze czy dzieci – do woli. Czy też – do ostatniej boróweczki!